Acupunctuur bij slaapproblemen

Slaap is erg belangrijk, het helpt je om weer op te laden en om er de volgende dag weer met genoeg energie tegen aan te gaan. Alleen soms lukt dat niet altijd even goed, als het eens voorkomt dan is dit natuurlijk geen probleem. Maar als dit langer duurt, dan heeft dit invloed op je welzijn en op je gedrag. Onder slaapproblemen verstaan we: moeite met in- of doorslapen, te vroeg wakker worden of als je droom verstoort wordt in je slaap.

Gevolgen van onvoldoende slaap zijn naast vermoeidheid, dat je meer geprikkeld bent, je eetlust afneemt, je concentratieproblemen hebt en je weerstand minder is.

Pak je slaapproblemen aan

In Nederland heeft ruim 15% af en toe slaapproblemen. En hoeveel slaap je nodig hebt, dat is per persoon weer anders. Waar de een genoeg heeft aan 4 uur, wil de ander maar wat graag 8 uur slapen om zich lekker uitgerust te kunnen voelen. Gelukkig zijn je slaapproblemen goed te behandelen met acupunctuur. We hebben vaak maar een aantal behandelingen nodig om je slaapritme weer te herstellen.

Hoe kan dit?
Er zijn verschillende oorzaken voor je slaapproblemen. Denk maar eens aan spanningen thuis of juist op het werk, maar ook bijvoorbeeld piekeren, te veel prikkels of juist oververmoeidheid zijn belangrijke veroorzakers. Maar er zijn er nog meer, pijnklachten, alcoholgebruik, social media-gebruik of een jetlag.

De verstoring van je energiebalans, die zich uit met slaapproblemen, kun je aan de hand van het bekende yin-yangsymbool beschrijven. Waarbij yang staat voor de dag en yin voor de nacht. Normaliter lopen beide in elkaar over op een vloeiende manier. Vanaf het moment dat je opstaat en actief aan je dag begint totdat je geleidelijk aan meer in de yin-energie komt in de loop van de dag. Zo bereiden we ons langzaam voor op onze nachtrust. Dat is dan ook een natuurlijk proces dat we weer proberen te herstellen met acupunctuur.