Stoppen met roken

Een van de slechtste gewoontes (verslavingen) van de Nederlander is roken. Het is slecht voor je. En als je dan toch wilt gaan stoppen, dan ben je niet de enige. Want het merendeel van alle rokers weet inmiddels wel dat deze gewoonte slecht is voor je. Toch is stoppen met roken niet zo eenvoudig als het lijkt. De verslavende werking van onder meer nicotine zorgt ervoor dat het lichaam keer op keer om een nieuwe ‘injectie’ vraagt.

Acupunctuur is een goede manier om het lichaam een handje te ondersteunen op weg naar het ultieme doel: nooit meer naar de sigaretten grijpen. De nadruk ligt daarbij echter op het woord ‘ondersteunen’, want uiteindelijk moet je het toch echt zelf gaan doen. En dat zal niet zonder slag of stoot gaan. De functie van acupunctuur binnen het proces van stoppen met roken is om het afkicken dragelijker te maken. Dat gebeurt door de nicotinebehoefte geleidelijk te reduceren.

Als iemand wil stoppen met roken maak ik meestal gebruik van acupunctuurpunten op het lichaam in combinatie met ooracupunctuur. Ooracupunctuur als rookstopbehandeling is inmiddels goed onderzocht en getest. Vijf naalden op specifieke plaatsen in het oor leveren zeer goede resultaten op. Dit heet het NADA-protocol. NADA staat voor National Acupuncture Detoxification Association en is een beproefde methode uit Amerika die tegenwoordig wereldwijd wordt toegepast bij verslavingsproblematiek, waaronder nicotineverslaving.

Het NADA-protocol zorgt ervoor dat de mentale en fysieke weerbaarheid bij het verlangen naar nicotine wordt versterkt. Anders gezegd: je krijgt minder last van stemmingswisselingen, slapeloosheid, irritaties en vreetbuien. Acupunctuur zorgt dus voor verlichting van zowel mentale als fysieke ongemakken die gepaard gaan met stoppen.

Ondersteuning met acupunctuur om te stoppen met roken

Een ingesleten gewoonte beëindigen is nooit leuk en zal gepaard gaan met kleine tegenslagen. Iedere vorm van hulp is dan welkom. Het is immers een stuk eenvoudiger om te stoppen als je beter in je vel zit en geen neveneffecten ervaart. Helaas is dat vaak niet het geval, en dat resulteert in de eerder genoemde vreetbuien en/of stemmingswisselingen.

Stoppen binnen weken, maanden of zelfs een jaar
De kracht van acupunctuur is dat het zich focust op individuele gevallen. Ieder lichaam is anders en reageert anders op bepaalde prikkels. Daaruit volgt logischerwijs dat ook ieder behandelplan met acupunctuur anders is, afhankelijk van de situatie. Sommige rokers zijn in staat om na één behandeling te stoppen, anderen hebben zes tot tien behandelingen nodig. Voor de zekerheid spreek ik meestal tevens een terugkombehandeling af na een aantal maanden tot een jaar om terugval te voorkomen.